zdrowy-blonnik-zdjecie-aktualne2

ZDROWY BŁONNIK

Zdrowy Błonnik to pełnozbożowe pałeczki wytwarzane z całych ziaren pięciu niemodyfikowanych genetycznie zbóż – żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia i amarantusa oraz ziaren słonecznika. Stanowi unikalną kompozycję właściwości odżywczych pełnego ziarna przy zachowaniu doskonałego smaku, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako codzienna przekąska.

Zdrowy Błonnik Zawiera aż 15% błonnika pokarmowego  (15,5 g w 100 g produktu) – jedna jego porcja (30 g) zaspokaja aż 19% dziennego zapotrzebowania na ten ważny dla  zdrowia składnik. W Zdrowym Błonniku nie ma tłuszczu, a zawarta w nim niewielka ilość cukrów to jedynie substancje naturalnie występujące w zbożach. Błonnik pokarmowy, choć nietrawiony przez organizm człowieka, pełni jednak w nim liczne ważne funkcje, dla których powinien być obecny w codziennej diecie. Reguluje działanie układu pokarmowego, usprawnia przemianę materii, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, a także – pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych w nim toksyn. Jedną z najważniejszych w dzisiejszych czasach funkcji błonnika pokarmowego jest jego udział w walce z otyłością. Substancja ta stanowi cenny składnik diety odchudzającej – wchłaniając wodę pęcznieje oraz wypełnia żołądek, dzięki czemu daje uczucie sytości i zmniejsza nieprzyjemne odczucie głodu.

Skład surowcowy: żyto (40,6%), pszenica (20,9%), płatki owsiane (10%), kasza jęczmienna (10%), otręby pszenne, błonnik: inulina (5,1%), grys kukurydziany (1,2%), ziarno słonecznika, mąka z amarantusa (0,8%), sól. Produkt może zawierać śladowe ilości nasion sezamu, lecytyny sojowej, wszystkich typów orzechów i mleka (łacznie z laktozą).

Waga: 350 g.

Wartość odżywcza 100 g Porcja 30 g
Wartość energetyczna 1328 kJ/328 kcal 415 kJ/98 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
3,4 g
0,5 g
1,0 g
0,2 g
Węglowodany
w tym cukry
56,9 g
2,0 g
17,1 g
0,6 g
Błonnik pokarmowy 15,5 g 4,7 g
białko 9,7 g 2,9 g
Sód 0,3 g 0,1 g