Zdrowy Błonnik to pełnozbożowe pałeczki wytwarzane z całych ziaren pięciu niemodyfikowanych genetycznie zbóż – żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia i amarantusa oraz ziaren słonecznika. Stanowi unikalną kompozycję właściwości odżywczych pełnego ziarna przy zachowaniu doskonałego smaku, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako codzienna przekąska.
Zdrowy Błonnik Zawiera aż 15% błonnika pokarmowego (15,5 g w 100 g produktu) – jedna jego porcja (30 g) zaspokaja aż 19% dziennego zapotrzebowania na ten ważny dla zdrowia składnik. W Zdrowym Błonniku nie ma tłuszczu, a zawarta w nim niewielka ilość cukrów to jedynie substancje naturalnie występujące w zbożach. Błonnik pokarmowy, choć nietrawiony przez organizm człowieka, pełni jednak w nim liczne ważne funkcje, dla których powinien być obecny w codziennej diecie. Reguluje działanie układu pokarmowego, usprawnia przemianę materii, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, a także – pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych w nim toksyn. Jedną z najważniejszych w dzisiejszych czasach funkcji błonnika pokarmowego jest jego udział w walce z otyłością. Substancja ta stanowi cenny składnik diety odchudzającej – wchłaniając wodę pęcznieje oraz wypełnia żołądek, dzięki czemu daje uczucie sytości i zmniejsza nieprzyjemne odczucie głodu.
Wartość odżywcza | w 100 g produktu | w porcji 30 g |
Wartość energetyczna | 1382 kJ/328 kcal | 415 kJ/98 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,4 g 0,5 g |
1,0 g 0,2 g |
Węglowodany w tym cukry |
56,9 g 2,0 g |
17,1 g 0,6 g |
Błonnik | 15,5 g | 4,7 g |
Białko | 9,7 g | 2,9 g |
Sól | 0,3 g | 0,1 g |
Składniki: żyto (40,6%), pszenica (20,9%), płatki owsiane (10%), kasza jęczmienna (10%), otręby pszenne, błonnik: inulina (5,1%), grys kukurydziany (1,2%), ziarno słonecznika, mąka z amarantusa (0,8%), sól.
Produkt może zawierać śladowe ilości nasion sezamu, lecytyny sojowej, wszystkich typów orzechów i mleka (łącznie z laktozą).
Masa netto: 350 g