Prosty skład, dla wegan i wegetarian
Pieczywo żytnie wypiekane jest z pełnych ziaren żyta, bez dodatku mleka, tłuszczów oraz cukru, a także bez udziału sztucznych środków spulchniających i ulepszaczy. Do jego produkcji nie używamy również mleka w proszku.
Produkt charakteryzuje się również niewielką zawartością soli oraz wyjątkową na rynku niską kalorycznością.
Dzięki specjalnemu procesowi produkcji zawiera wszystkie wartości odżywcze pełnego ziarna żyta. Do najcenniejszych należą składniki mineralne – potas i żelazo, a także witaminy z grupy B. Zboże to zalicza się do tych, które wywierają wyjątkowo pozytywny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci.
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (1 kromka = ok.7,2 g) |
Wartość energetyczna | 1389 kJ/328 kcal | 102 kJ/24 kcal |
Tłuszcz
w tym kw. tłuszczowe nasycone |
2,2 g
0,3 g |
0,2 g
<0,1 g |
Węglowodany w tym cukry |
65 g 2,5 g |
4,7 g 0,2 g |
Błonnik pokarmowy | 8,5 g | 0,6 g |
Białko | 7,9 g | 0,6 g |
Sól | 0,5 g | 0,04 g |
Skład: Ziarna żyta, sól.
Produkt może zawierać nasiona sezamu, soję, orzechy, mleko (łącznie z laktozą).
Masa netto: 50 g