Wege sticks ekologiczne paluszki warzywne o smaku pomidora i bazylii to nowe podejście do przekąsek. Paluszki wyprodukowane w oparciu o bazę zbożową z wykorzystaniem czerwonej soczewicy, wzbogacone zostały błonnikiem owsianym, dzięki czemu charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Soczewica posiada stosunkowo mało sodu, przy dość dużym poziomie potasu oraz stanowi źródło kwasu foliowego oraz magnezu. Ponadto soczewica zawiera taniny, czyli związki spowalniające podział komórek rakowych. Z tego powodu soczewicę zalicza się do roślin, które mają wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Dużym plusem spożywania produktów z soczewicy jest to , że soczewica ma niski indeks glikemiczny.
Wartości odżywcze | w 100 g produktu | w porcji 70 g |
wartość energetyczna: | 1506 kJ/358 kcal | 1051 kJ/250 kcal |
tłuszcz: w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
8,0 g 0,9 g |
5,6 g 0,6 g |
węglowodany: w tym cukry: |
56 g 4,5 g |
39 g 3,2 g |
błonnik: | 11 g | 7,7 g |
białko: | 10 g | 7,0 g |
sól: | 3,6 g | 2,5 g |
Składniki: ryż biały*, płatki owsiane*, soczewica czerwona*, otręby pszenne*, olej rzepakowy*, posypka o smaku pomidora z bazylią* (cukier, sól, suszone pomidory, maltodekstryna (kukurydziana i ziemniaczana), suszona bazylia, suszona cebula, naturalne aromaty, przyprawy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu), suszone pomidory*, błonnik owsiany, sól morska, cukier trzcinowy*.
*produkty ekologiczne
Produkt może zawierać zboża zawierające gluten, nasiona sezamu, soję, orzechy, mleko (łącznie z laktozą).
Masa netto: 70 g